Brug af Cookies
Denne hjemmeside anvender cookies til statistik og indstillinger. Ved at bruge hjemmesiden accepterer du dette. Klik og læs mere.
OK
Nyhedsbrev

Følg os på Facebook

Italiensk rosévin

Italiensk rødvin er blevet så populær, at det nu er Danmarks mest solgte. Her finder man de kendte områder, Piemonte, Toscana, Veneto & Puglia. 
De fleste af de store Italienske vine, kommer netop fra disse områder. Her taler vi om Barolo, Amarone, Chianti Classico, Brunello di Montalcino m.m. Og med over 1000 registrerede drue sorter, har Italien meget at byde på.

De internationale druesorter har også vundet et solidt fodfæste i Italien, og mange producenter laver store og flotte rødvine på f.eks. Merlot og Cabernet Sauvignon. Mange af disse vine kaldes i Toscana for " Supertoscanere".

Italien består af 20 vinregioner, som alle har forskellige klimatiske forhold. Kilmaforhold, som byder på en stor bredde og variatiion indenfor rødvin. Lige fra de nordlige vinregioner som Veneto, Piemonte og Lombardiet til det solrige og tørre Sicilien i syd. 
De 20 vinregioner adskiller sig ikke kun rent klimatisk, men byder også på store geografiske forskelle i form af bjerge, de gude skønne bakker i Toscana og Umbrien og den knastørre undergrund i Puglia og Manduria. For slet ikke at forglemme Sicilien, som nyder godt af den mineralske rigdom, som vulkanen Etna tilfører undergrunden. 
Det er disse forskellige faktorer, som bidrager til den store alsidighed i Italiens rødvinsproduktion. Det er nok også en af grundene til, at vinen rammer så bredt blandt folket.

Underkategorier

  • Piemonte rosévin

    Piemonte er en af de bedste regioner i Italien. Det skyldes især "Kongedruen" Nebbiolo, som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo & Barbaresco m.m.
    Kvalitetsmæssigt er det Nebbiolo der producerer det bedste vine i Piemonte, men kvantitativt er det Barbera og Moscato, der dominerer. Nebbiolo er ubetinget den store stjerne i Piemonte. Den yder sit bedste i Barolo og Barbaresco. Den er plantet på de bedste bjergskråinger, for at få optimal sol, da den modner sent.

    På hvidvinssiden er det især Asti på druesorten Moscato Bianco, der er kendt. Asti er den lettere søde mouserende variant af "Champagne". Cortese står bag de mere stille hvidvine.

    Piemonte grænser op til Frankrig og Schweiz og ligger omkrandset af bjergkæderne Alperne og Appenninerne. Piemonte betyder da også for fødderne af bjergene. Bjergkæderne og dalen skaber den meget omtalte tåge, som præger Piemonte i efteråret. Hele dalen er simpelthen dækket af et tæppe af tåge, som menes at være gavnlig for modningen af især Nebbilo. Nebbiolo høstes sent, helt hen i slutningen af efteråret. 

    Selvom Piemonte ligger på samme breddegrad som Bordeaux, er der stor forskel på Klimaet de to steder. Temperaturen om vinteren er lavere og der falder væsentligt mindre nedbør. Klimaet, og dermed også vinene, er altså langt fra dem der produceres i Syditalien, hvor der er væsentligt varmere.

  • Veneto rosévin

    Veneto er italiens tredje mest producerende region. Sammen med Piemonte og Toscana kommer nogle af Italiens bedst kendte vine herfra. Dog kommer de fleste af de vine vi drikker i Danmark, fra Valpolicella området i Veneto.

    Navnet Valpolicella kommer af det latinske Val poly cella, som betyder dalen med de mange kældre. Den almindelige Valpolicella vin er mørk og kendetegnes ofte af en bitter tone, der kan minde om umodne kirsebær eller kirsebærsten. Der produceres store mænger vin i Valpolicella og den oprindelige produktionszone er udvidet markant. Derfor findes der nu en Valpolicella Classico zone, som angiver området hvor de oprindelige Valpolicella vine blev fremstillet. 

    Der fremstilles fire forskellige vintyper i Valpolicella:

    Valpolicella - hverdagsvin
    Valpolicella Superiore - bedre hverdagsvin
    Ripasso - mini Amarone
    Amarone tør Amarone - 
    Recioto sød Amarone

    I mellem de to yderpoler, den klassiske Valpolicella og Passito vinene, findes Ripasso. Den kaldes også for en fattigmands-Amarone eller mini-AmaroneRispasare betyder at passere igen og det er netop det specielle ved Ripasso. Man tager en traditionel Valpolicella vin og hælder over kvaset fra Amarone-fremstillingen. Dels presser man de sidste smagsnuancer ud af Amaronen og dels begynder vinen igen at gære, da der stadig vil være sukker i kvaset. Det giver en mere fyldig vin, som optager farve og fylde fra den tidligere vin. Ripasso opnår en højere alkohol, grundet den længere gæringstid. Alkoholstyrkeen ligger på 13,5% til 14,5%. Der er flere varianter af fremstillingsprocessen, som dog alle benytter materiale fra tidligere fremstilling. Vinene minder ofte mere om en kraftigere og mere fyldig Valpolicella Superiore, fremfor en lille Amarone, som de tit fremstilles som.

  • Toscana rosévin

    Toscana er sammen med Piemonte de to vigtigste vinregioner i Italien. Egnens stolthed er Sangiovese druen, som yder sit bedste i netop Toscana. Sangiovese er den mest plantede druesort i hele Italien, hvilket betyder at kvaliteten går fra decideret ringe, til verdensklasse, som her i Toscana. Men i Toscana er klimaet ideelt og producenterne er fokuseret på kvalitet frem for kvantitet. Landskabet i Toscana er meget bakket. Det gør dels, at druerne får mere sol og dels at klimaet svinger relativt meget fra dag til nat. Temperatursvinget hjælper til, at druerne bedre bevarer deres vitale syre og aroma. Foruden producenternes fokus på kvalitet, er der altså geologiske fordele som gør at Sangiovse yder bedre her, end mange andre steder i Italien.

    Toscana står for den tredjestørste produktion af DOC/DOCG vin i Italien, efter Piemonte og Veneto. 80% af produktionen er rødvin. De resterende 20% dækker over hvidvin, rosé og egnens specialitet, Vin Santo. Som kan oversættes til hellig vin. Det er en meget sød dessertvin, der er lavet på druesorterne Trebbiano og Malvalsia.

    Toscana har hele syv DOCG'er, deriblandt ChiantiBrunello di Montalcino og Vino Nobile di Montepulciano, som er tre af de mest kendte vinregioner i Italien. Alle syv DOCG'er laver vin i topklasse, men også flere af de i alt 29 DOC' er er godt med. Toscansk vin har i det hele taget gennemgået, en lang kvalitetsudvikling siden 1980.

    Som noget ganske usædvanligt, er nogle af Toscanas bedste vine klassificeret som IGT. Det er de såkaldte Supertoscanere eller blot Supertoscansk vin. De betragtes i dag som kultvine og priserne er derfor fulgt med op i det høje leje. I 1970'erne opstod begrebet Supertoscansk vin, som er vine der alle er deklassificeret, da de ikke lever op til de lokale vinkrav givet for Toscana. Vinene er ofte lavet på alt andet end lokale sorter og ligger derfor smagsmæssigt også langt fra de traditionalle Toscanske vine. Ofte er der benyttet Bordeaux-sorter, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot i stedet for Sangiovese og andre tillade sorter. 

    Det er sjældent at Supertoscansk fremgår af flaskens etikette. Hvis ikke, kan de som regel altid spottes på prisen. De koster typisk 10 gange mere end en traditionel toscansk IGT vin og ligger derfor mindst i samme prisleje som en DOCG.

Viser 1 - 3 af 3
  • Vis her
    99,00 kr v/6 stk
    159,00 kr v/1 stk
    Tilbud!

    Nattergalens SpumantePietro Zardini har her lavet en Spumante, på druerne Corvina 55% - Rondinella 30% - Molinara 15%.Denne rosa pink vin, har en duft af frugt og blomster. Smagen er rund med en bred frugagtig smag.Passer godt til: Perfekt som aperitif eller som bordvin, anbefales med fiske retter.

    99,00 kr v/6 stk
    159,00 kr v/1 stk
    På lager
  • Rosé Smagekasse bestående af:Pietro Zardini Rosignol Spumante Rosato 179,-Corazon Loco Rosado 2017 99,-Flamingo Rose 99,-Terra Ardina Lovely Rosé 89,-Muga Rosado 2017 159,-Valenciso Rosado 2016 ,-Smagekasse pris 595,00Spar 189,00

    595,00 kr
    På lager
  • Vis her
    79,00 kr v/6 stk
    109,00 kr v/1 stk

    Dejligt Glas Rose fra ToscanaDenne smukke rose er lavet af en 24-timers udblødning af skaller. Næsen giver aroma af hindbær og jordbær. Vinen bør drikkes mens den er ung, har en skøn smag af bær med en tør kant. Den passer godt som appetizer på terrassen, til salat, fisk, lyst kød, pasta og pizza.Nydes afkølet ved 10-12 grader.

    79,00 kr v/6 stk
    109,00 kr v/1 stk
    På lager
Viser 1 - 3 af 3