• Fri fragt Erhverv fra 499,-
  • Fri fragt Privat fra 599,-
  • 100 % Tilfredshedsgaranti
  • Brug for vejledning eller hjælp? 21 78 37 40
  • Åbent i Butik Tor & Fre: 13-17
category-banner

Portvin

 

Portvin fremstilles i Douro regionen i det nordlige Portugal.

Der findes et væld af stilarter, der dog alle har ét element ved fremstillingen tilfælles: Druemostens naturlige gæring standses ved tilsætning af druesprit. Herved beholder mosten noget af druernes naturlige sukker indhold - vinen bliver naturligt sød - og alkoholprocenten stiger selvfølgelig og ender typisk på ca. 20%.


{{text.YOU_SAVE}}%
{{product.Title}} {{product.Title}}
{{price}} {{text.PRODUCT_CATALOG_PRICE_FOR}} {{product.Prices[0].Amount}} {{product.UnitTitle}}
{{product.Prices[product.Prices.length-1].PriceMin | currency_format}} {{::text.PRODUCT_CATALOG_PRICE_FOR}} {{product.Prices[product.Prices.length-1].Amount}} stk. {{product.Prices[1].PriceMin | currency_format}} {{::text.PRODUCT_CATALOG_PRICE_FOR}} {{product.Prices[1].Amount}} stk. {{product.Prices[0].PriceMin | currency_format}} {{::text.PRODUCT_CATALOG_PRICE_FOR}} {{product.Prices[0].Amount}} stk.

Tawny: med aldersangivelse, med årgang 

Det engelske ord Tawny betyder brunlig eller gulbrun, og hentyder til den farve, som portvinen får, når den lagres på små fade i længere tid.
"Rigtig" tawny portvin findes i to kategorier: 1) med aldersangivelse, f.eks. 10 års eller 20 års, 2) med angivelse af årgang, de såkaldte Colheita vine.
Begge tawny typer er i princippet drikkeklare når de er tappet på flaske.
Der findes dog også billige portvine, der bærer betegnelsen tawny, men de har typisk fået farven ved iblanding af hvid port, og smagsmæssigt byder de ikke på de ægte tawny-kvaliteter.

Tawny med aldersangivelse

Denne type findes som: 10 years old, 20 years old, 30 years old og More than 40 years old.
Betegnelserne hentyder dog ikke til en eksakt alder. Tawny vine med aldersangivelse er fadlagrede portvine, der er blandet af vine af forskellig alder. Instituto do Vinho do Porto skal godkende, at vinen er karakteristisk for det, som man forbinder med aldersbetegnelsen.
Smagsmæssigt er de kendetegnet ved en karakteristisk (og ekstremt lækker) nøddeagtig smag.

Colheita

Colheita betyder årgang. Når der står f.eks. Colheita 1997 på en portvin, er der tale om en tawny portvin fra det år.

Vintage Port

Vintage er et engelsk ord, der betyder vinhøst eller årgang. Vintage Portvin er en fornem portvinstype, der kun laves i de allerbedste år. Den tilbringer kun ca. 2 år på fad, hvorefter den udvikler sig i mange år på flaske. I de yngre stadier af vinens udvikling er den rå frugt i centrum. Mange anser den for først at være egentlig drikkemoden i relativ sen alder. Vintage portvin regnes af mange for "kongen" af portvin.

Late Bottled Vintage (LBV)

Sent aftappet årgangsvin, som tappes på flaske efter 4-6 års fadlagring. Denne ekstra tid på fad i forhold til Vintage port gør den blødere og mere tilgængelig i yngre alder.

Eksklusiv portvin – opdag et stort sortiment 

Smagen af portvin er en skøn én. Den er fyldt med sødme, kraft og velsmag. Nydes skal den, og det sker ofte i forbindelse med en dessert, et ostefad eller bare som en eksklusiv nydelse i sig selv. Portvinen kan utrolig meget og varierer i smagen, alt efter om du har at gøre med en Tawny, Ruby eller Vintage portvin. Alle kommer de fra Porto i Portugal, som er kendt verden over for deres velsmagende portvine. De fremstilles med hvide og røde druer og sendes ud i hele verden. 
Vi har samlet et skønt udvalg af portvinene lige her i vores vidunderlige verden af vin. Du kan gå på opdagelse på egen hånd og se, om du kan finde en portvin efter din smag, eller du kan spørge os til råds. Vores vineksperter har en stor passion for portvin og er altid klar til at fortælle om produkterne og hjælpe dig med at vælge din nye favorit.

Portvin fra Porto

Ægte portvin kommer fra Porto. Så simpelt er det. Mere præcist er det i Douro dalen, at vinen fremstilles. Det er ligesom med champagne, vinen må kun kaldes for en portvin, hvis den er fremstillet i Porto i Portugal. Det er en lov, der har været gældende siden 1756, og som i 1906 også kom til at bestemme, at portvinen skal indeholde mere end 16,5% alkohol. 
Historien bag portvinen går helt tilbage til 1353, hvor de første skibe med vin fra Portugal sejlede ud. Portugiserne havde gennem en traktat fået lov at fange fisk ved den engelske kyst til gengæld for at levere vin til dem. Portvinen var i begyndelsen karakteriseret som syrlig og kraftig i smagen. I 1600-tallet begyndte man at tilsætte brandy til vinen. Det gjorde man for, at den kunne klare rejsen til England via Duoro-floden. I de efterfølgende 150 år blev produktionsmetoden yderligere forfinet og resultatet blev den mere søde portvin, som vi kender i dag.

En vin med masser af smag og kraft

Smagfuld portvin fremstilles ikke blot af én druetype, men kan produceres af flere forskellige slags druer. I Douro-dalen, hvor ægte portvin bliver til, er der ’anbefalede’ og ’tilladte’ druer, der må anvendes i fremstillingen af portvinen. Nogle af de mest populære røde druesorter er Touriga Nacional, Tinta Cão, Touriga Franca og Tinta Barroca, mens hvid portvin ofte fremstilles med druer som Moscatel, Codega, Arinto og Malvasia Fina. 
De nævnte druer er dem, der giver portvinen sin unikke smag. Men hvordan fremstilles den? Man starter ud, ligesom hvis man skulle fremstille en almindelig vin. Men stopper gæringsprocessen før tid og tilsætter druesprit, når vinens alkoholprocent har nået 5-9%. Dette gør, at man bevarer noget af sukkeret i vinen, og det er derved, at portvinen får sin sødme. Hvor sød den skal være, kan man variere, alt efter hvornår man stopper gæringsprocessen - jo før den stoppes, des sødere bliver den.
Fremstillingen af portvinen varierer sjældent, men det gør lagringen derimod. Det er derfor denne, der bestemmer hvilken portvin, vi har med at gøre – naturligvis i kombination med druetypen.

Opdag eksklusive portvine 

Portvinen er en skøn vin, der eksisterer i et væld af smagfulde varianter. Vi har samlet nogle af de mest kendte her i vores vinsortiment. Disse er:
Ruby har en lagringstid på 1-3 år. Den lagres på ståltanke eller egetræsfade, som sker for at bevare den frugtige karakter. Efter lagringen tappes den og fyldes på flaske. Den dybrøde portvin er nu drikkeklar og efterlader dig med smagen af røde frugter. Der går godt til frugttærter, og indenfor det salte køkken er den ideel til barbecue mørbrød – den bør nydes afkølet. 


Tawny lagres i omkring 2,5 år, før den fyldes på flaske og sælges. Idet den lagres på mindre fade, iltes den noget langsommere, hvilket giver den en gylden farve og en nøddeagtig smag. Du finder også eksklusive (og meget dyre) Tawny portvine, der er lagret i 10, 20 eller 30 år. Nyd Tawny portvinen til lagrede oste, karameldesserter eller nødder. 
Vintage er en Ruby portvin, som udelukkende produceres af de allerbedste druer og i det bedste år. Den fremstilles på et blend af druer og har potentialet til at udvikle sig på flasken i 20-30 år. Vintage portvinene kan være ufiltrerede og skal derfor dekanteres inden servering. Den passer godt til oste som gorgonzola og skimmelost, men også sammen med valnødder. 
LBV også kaldet for Late Bottled Vintage er ligesom Ruby og Vintage også rød i farven. Den fyldes på flaske efter 4-6 år og er umiddelbart drikkeklar herefter. Den skiller sig derfor ud fra Vintage, som lagrer videre på flasken i adskillige år. Med den kortere lagring er den mere rå i smagen – den går godt sammen med chokoladedesserter og retter med vildt som and eller hare. 


Hvid portvin er fremstillet på de grønne druer og produceres ligesom Tawny portvinen, hvor den lagres på fade. Selve lagringen gør dog, at den har end mere gylden farve, den er altså ikke helt hvid som en almindelig hvidvin. Des længere den lagrer, jo mørkere en nuance får den. White port kommer i flere smagsvarianter; enten meget sød, sød, tør eller meget tør. Den er dejlig at nyde til sorbet, flødeis, frisk frugt og oliven. 
Find din favorit portvin her i sortimentet – kontakt os endelig, hvis du har spørgsmål til vinene.