Rhône-distriktet i Frankrig, der er et af verdens ældste vindistrikter, er blandt andet verdenskendt for den enorme diversitet, der findes i vinene derfra. Côtes du Rhône kan oversættes til ‘skråningerne ved Rhône’, og i distriktet produceres både rødvin, hvidvin, rosé og mousserende vin.
Distriktet strækker sig 250 km langs Rhône-floden - fra Lyon i nord til Avignon ved middelhavskysten i syd. I spændet fra nord til syd findes store variationer i landskaber, klima og vinstil, og det giver derfor god mening at skelne mellem vinene fra nord og syd.
Det nordlige Rhône og dens intense Syrah-drue
Det nordlige Rhône er karakteriseret ved hårde vintre og varme somre. Modsat i den sydlige del af distriktet er kun fire druesorter tilladte i det nordlige Rhône - Marsanne, Roussanne, Syrah og Viognier. Mest prominent er dog Syrah-druen, der er hjertet af mange vine i denne region.
Syrah trives i det køligere klima og de stejle skråninger, der er karakteristiske for det nordlige Côtes du Rhône. Denne drue udtrykker sig med dyb intensitet og koncentration i de vine, den bidrager til. Den dominerende tilstedeværelse af Syrah afspejler sig i kvaliteten og karakteren af vine fra områdets forskellige appellationer. I Côte-Rôtie skabes eksempelvis kraftfulde og elegante vine på Syrah.
Hermitage er en anden ikonisk appellation i det nordlige Côtes du Rhône, hvor Syrah-druen spiller en enestående rolle. Vinene fra Hermitage er kendt for deres intensitet, finesse og evne til at ældes på imponerende vis.
De milde vintre i det sydlige Rhône
Som nævnt findes der i det sydlige Rhône et bredere udvalg af druer, der ofte optræder i kombination med hinanden - i nogle tilfælde helt op til 19 forskellige. I denne del af Rhône påvirkes klimaet meget af Middelhavet med milde vintre og varme somre.
Druesorterne Grenache, Syrah og Mourvèdre er fremtrædende i dette område - ofte i sammenhæng i en elegant trio. Grenache-druen med sin generøse frugtighed og bløde struktur er ofte kernen i de sydlige Rhône-vine. Den giver rigdom, alkohol og solbærnuancer til de karakteristiske blendvine. Syrah-druen tilføjer dybde og kompleksitet med sine mørkere frugttoner, krydderier og tanniner og Mourvèdre-druen bidrager med struktur, tanniner og mørke bærnoter til blandingen.
Châteauneuf-du-Pape, en af de mest berømte appellationer i det sydlige Rhône, er kendt for sin elegante blanding af disse druer. Her tillader appellationens regler hele 13 forskellige druesorter, både røde og hvide, hvilket resulterer i komplekse og kraftfulde vine med en bred vifte af smagsoplevelser.
Klassificeringssystemet
Som i mange andre distrikter bruges klassificeringssystemet i Rhône til at indikere kvaliteten og oprindelsen af vinene. Klassifikationen ‘Côtes du Rhône AOV’ gælder for vine, der ikke opfylder kravene til en højere AOC og repræsenterer dermed det grundlæggende niveau for Rhône-vine. Betegnelsen ‘Côtes du Rhône AOC’ alene anvendes i samtlige 171 kommuner i regionen. ‘Côtes de Rhône Village’-vine kræver større druemodenhed end almindelige ‘Côtes du Rhône AOC’ vine. ‘Côtes de Village’-vine, hvor appellationen er efterfulgt af et bynavn, er af en særlig kvalitet, der tillader dem at bære bynavnet med. På det højeste niveau findes ‘Cru’-vinene, som er blandt de bedste. For disse vine er det tilladt blot at hedde navnet alene - såsom Hermitage, Côte-Rotie og Châteuneuf-du-Pape. Udforsk vores udvalg af Rhône-vine, hvis du har en forkærlighed for den ældgamle og legendariske region.