• Fri fragt Erhverv fra 499,-
  • Fri fragt Privat fra 599,-
  • 100 % Tilfredshedsgaranti
  • Brug for vejledning eller hjælp? 21 78 37 40
  • Åbent i Butik Tor & Fre: 13-17

Hvidvin til fisk og skaldyr

oprettet d.

Hvidvin til fisk og skaldyr

Det er skønt at indtage et godt glas vin til en delikat ret fra havets dyb. Men hvilken vin skal du gå med? Du behøver ikke være den store vinkender for at vide, at man som oftest serverer hvidvin til fisk og skaldyr. Idet fisk har en naturlig sødme, har retten brug for noget syrligt, som ofte tilføres med citron eller en hvidvin med syrlige smagsnoter.

Det helt store spørgsmål er dog: hvilken hvidvin til hvilken fisk?

Vi har sammensat en guide, så du nemt kan vælge en god vin til din ret med fisk eller skaldyr.

Vælg den perfekte hvidvin til laks

Laks er ikke bare laks. Du har gravad laks, røget laks, grillet laks og rå laks, og du kan ikke servere samme hvidvin til dem alle.

Gravad laks kalder på en syrerig vin med lidt sødme. Gå gerne med en Riesling Trocken, der har et velsmagende miks af både syre og sødme.

Røget laks, som indgår i mange kolde forretter, matches godt med alt fra en rund og fyldig Chardonnay fra Californien, til en lys og tør Pinot Grigio fra Italien.

Grillet laks er den perfekte spise, når solen rammer terrassen. Forestil dig at sidde og se på solnedgangen og nyde et intens glas vin til den smagfulde fisk. Gerne fra en fyldig hvidvin som en amerikansk Chardonnay eller en fransk Bourgogne.

Rå laks, i f.eks. sushi eller laksetatar, komplementeres bedst af en frugtig hvidvin – her er Sauvignon Blanc fra Constantia i Sydafrika med sin friske lethed god at stille på bordet.

Hvidvin til torsk – en klassiker til forretten

Din torsk kan tilberedes på flere faconer; bagt/dampet, stegt eller i sauce.

Har du dampet din torsk, bør du vælge en let hvidvin. Vinen må gerne have en mineralsk og citrusagtig aroma. Det finder du i en østrigsk hvidvin som Grüner Veltliner.

Står menuen på stegt eller grillet torsk, bør du forkæle dine gæster med en fyldig hvidvin. Franske vine fra Bourgogne er perfekte til formålet – gerne på den verdenskendte drue Chardonnay, der har en ren og let smag med frugtige smagsnoter.

Torsk i sauce, f.eks. en klassisk sennepssauce, kræver en vin med en smule sødme. Du kan prøve flere druer af. Men en elegant Sauvignon blanc fra New Zealand kan med sin aromatiske og intense smag gøre noget helt særligt for denne version af torsken.

Server din hummer med hvidvin  

Hummer er en delikat og luksuriøs spise. Men hvilken hvidvin kan du servere til denne type skaldyr?

Hummerbisque er en superb forret. Den cremede suppe med den milde smag og sødmen fra hummerkødet komplementeres bedst af en tilsvarende vin med en snert af det søde. Vine på druerne Tysk Riesling eller New Zealandsk Sauvignon Blanc gør dette til perfektion.

En stegt jomfruhummer kræver en helt andet vin, end hummersuppen gør. Hummerkødet har en intens og sødlig smag, der kommer elegant til udtryk sammen med en Chardonnay fra Bourgogne.

Tip: Server ikke vinen køligere end 10 grader for at undgå for stor temperaturkontrast.